Tubbergen is gemeente met ruim 21.000 inwoners. Daarvan is 17,1% lid van de voetbalvereniging. Dat is bijna één op de vijf inwoners, het hoogste gemiddelde in Nederland. Gelegen aan de Duitse grens met negen kernen luisterend naar namen als Geesteren, Mariaparochie, Reutum en Manderveen. Het zijn dorpen waar je de huisdeur nog niet op slot hoeft te doen als je even snel een boodschap doet. Mobiele telefoons niet overal bereik hebben. Waar iedereen elkaar door en door kent en de voetbalclub het kloppende hart van het dorp vormt. Liefst zeventien procent van alle inwoners is lid van een van de voetbalverenigingen die gemeente telt. In geen enkele andere gemeente in Nederland ligt dat percentage zo hoog. Ter vergelijking: Sint Anthonis is de tweede ‘voetbalgemeente’ van Nederland, maar scoort met 15,4 procent al een stuk minder hoog dan de Twentse gemeente. Na tweedeklasser TVC’28 uit Tubbergen (950 leden), is Stevo met 715 leden de grootste club van de gemeente. De geelrode formatie uit Geesteren heeft een roemrucht verleden, met het landskampioenschap bij de zondagamateurs in 1994 als hoogtepunt. Niet gek voor een dorp met een kleine 4.500 inwoners.

“Maar in dat kampioensjaar hadden we wel een aantal jongens die van buiten de vereniging kwamen”, zegt Stevo-voorzitter Eddy Droste. “Tegenwoordig spelen we in de eerste klasse en doen we het met eigen spelers. Elk jaar proberen we één of twee jongens vanuit de jeugd bij de eerste selectie te krijgen. Als dat lukt zijn we zielsgelukkig, dan is ons doel bereikt.” Dat het aantal actieve voetballers in de gemeente Tubbergen zo hoog is, verbaast Droste niet. “Binnen de negen kernen die de gemeente telt is het aanbod van sport laag. Daarom kiest de jeugd zodra ze gaan sporten al snel voor het voetbal. De sportverenigingen hebben hier ook een speciale plek in de samenleving. Ik heb weleens gezegd dat sportclubs in de toekomst de plaats van kerk in kunnen nemen. Het is de plek waar mensen elkaar tegenkomen en het samen gezellig hebben.” Net als bij veel andere clubs, is ook bij Stevo het eerste elftal het pronkstuk van de vereniging. Ook al staat de ploeg momenteel onderaan in de eerste klasse. Dat betekent echter niet dat er voor de andere teams binnen de vereniging geen aandacht is. “Bij Stevo en ook bij de andere verenigingen wordt ook veel aandacht besteed aan de recreatieve voetballers. Zij zijn net zo belangrijk, want zij vormen de kaderleden van de toekomst.”

Mark Haarhuis benadrukt de status die verenigingen binnen de dorpskernen hebben. Hij speelt in het eerste elftal van Manderveen dat uitkomt in de vijfde klasse. Het dorp telt 650 inwoners, waarvan 145 mensen actief lid zijn van de vereniging. “Maar in totaal zijn er nog veel meer mensen betrokken bij Manderveen, want we hebben ook veel niet-spelende leden. De vereniging leeft heel erg in het dorp. We hebben veel vrijwilligers. Bijna iedereen is wel druk met de club. Dat is best iets om trots op te zijn.” Zelf werd Haarhuis al op zesjarige leeftijd lid van Manderveen. “Toen ben ik begonnen bij de allerkleinsten. Ik heb hier de jeugd doorlopen en speel inmiddels alweer een jaar of twaalf in het eerste elftal. Veel andere opties dan voetbal zijn er hier ook niet. Er is in Manderveen bijvoorbeeld geen grote hal voor zaalsporten. Dus word je lid van de voetbalclub. Dat geldt voor bijna alle jeugd hier.” Wat opvalt is dat ook verschillende andere teams uit de gemeente gezien het aantal inwoners in de dorpen op een vrij hoog niveau spelen. Zo zijn Reutum, met 1.210 inwoners, en De Tukkers uit Albergen (3.500 inwoners) derdeklassers. Komt het nog kleinere Vasse ondanks haar 926 inwoners uit in de vierde klasse. “Met zijn allen hebben we goede besturen en technische commissies die het voetbal centraal stellen”, stelt Droste. “Daarnaast hebben de meeste teams een sterke teamgeest. Veel jongens zijn bereid om voor elkaar te werken. Samen de strijd aan te gaan. Die mentaliteit is typerend voor de voetballers uit Tubbergen.”

 

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws