Excelsior ’31 – TVC ’28: Strijd vol contrasten

Komend weekend wordt zowel in voetbalminnend Rijssen als Tubbergen het geschiedenisboek van de clubzolder gehaald. Daarin wordt de streekderby Excelsior ’31 – TVC ’28 opgetekend. In competitieverband kijken de teams elkaar namelijk voor het eerst in de ogen.

Excelsior ’31 kieperde vorig seizoen uit de derde divisie. Zelfs de halverwege de competitie ingevlogen nieuwe trainer Jos van der Veen kon de zinkende zomp niet van de ondergang redden. De degradatie kwam hard aan bij de voetbalgrootmacht. Maar de club is vastbesloten het verloren terrein te herwinnen. Met nieuwe spelers moet terugkeer naar de derde divisie slechts een kwestie van tijd zijn. Ieder seizoen wordt er bij de vereniging meer gesteggeld over de kwaliteit van de transfers dan die van het bier in het clubhuis. In totaal heeft coach van der Veen dit seizoen maar liefst 23 veldspelers en vier keepers tot zijn beschikking. ‘Een hele riante positie,’ ventileerde de oefenmeester onlangs zijn luxe. ‘Dat kunnen niet veel trainers zeggen.’

Afgelopen zaterdag toonden de Rijssenaren veerkracht. In de 99e minuut werd alsnog een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen het sterke VVOG.

Tikkie-takkie

TVC ’28 verloor van SDV Barneveld. In de eerste helft werden de adepten van coach Berthil ter Avest met wervelend tikkie-takkie-voetbal suf gespeeld. Dat de ploeg het tot de rust droog wist te houden, was te danken aan balbezweerder Wouter Goos die als een panter zijn kooi bewaakte. In het tweede bedrijf groeiden de Tubbergenaren enigszins in de wedstrijd. Met name de ingevallen Mart Groothuis zorgde voor meer dreiging. Desalniettemin bekroonden de Barnevelders hun ragfijne veldspel met twee treffers. Een verdiende zege op basis van prima combinatievoetbal.

Contrasten

Komende zaterdag in Rijssen dus de clash tussen de streekgenoten. Het duel staat bol van contrasten. Dat begint al met de omvang. Excelsior ’31 is met zo’n 1900 leden een van de grootste ‘amateurclubs’ in den lande. Maar liefst 85 teams nemen deel aan de competitie. Daarbij vergeleken is TVC ’28, met minder dan de helft leden, een dwerg. Een ander contrast richt zich op de status. Excelsior ’31 investeert in transfers, TVC ’28 in de eigen jeugd. De dorpsvereniging koestert haar status als opleidingsclub, voert de amateurstatus hoog in het vaandel en figureert uitsluitend met spelers van eigen bodem.

Bloedbroeders

En dan is er nog een familiekwestie die het affiche voor de derby extra kleur geeft. De kans bestaat dat de broers Leemhuis elkaar zaterdag in een rechtstreekse confrontatie de voet dwars zetten. Niels Leemhuis, kind van TVC ’28 en ooit vaste waarde in de hoofdmacht van de club, verdient zijn geld tegenwoordig in Rijssen. Zijn jongere broer Koen, die een bal ook aardig kan temmen, heeft de plek overgenomen. Het zou dus zomaar kunnen dat de bloedbroeders zaterdagochtend aan het ontbijt samen een linksdraaiend yoghurtje weglepelen om elkaar ‘s middags op het veld rechtsdraaiend het bos in te sturen. Voorwaar, een heuse broederstrijd, gedrenkt in eergevoel, clubliefde en zilverlingen. Dat wordt smullen op de Koerbelt. Ongetwijfeld zullen veel Tubbergse supporters zaterdag dan ook naar Rijssen reizen. Om 14.30 uur klinkt de fluit.

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws