Daar sta je dan aan de start van een nieuw voetbalseizoen. Vol ambitie en verwachting om weer uit te mogen komen in de Reserve Hoofdklasse. Niet zomaar een niveau, maar het hoogste niveau voor 2e elftallen. Dat het 2e al jaren voetbalt tegen regionale top(reserve)teams als Longa’30, HSC’21 en Rohda Raalte en zich moeiteloos (op een enkel seizoen na) handhaaft, is een volkomen feit.

Dit seizoen werd de doelstelling ‘de top 5’ en spraken we af om mee te doen voor een periode. Een stabiele basis was nodig. Maar aangezien een 2e elftal zich kenmerkt door wisselvalligheid vanwege vele externe factoren, was het de vraag ook hoe we dit konden realiseren. Hoe gaat ons 1e het doen in de 1e klasse? Blessureleed? Schorsingen? Hoe gaan we om met teleurstelingen? Spelers op het laatste moment, of zelfs tijdens een training, afstaan aan het 1e. Om de haverklap een andere keeper op doel. Altijd in dienst van en flexibel zijn…

Vaak werd er op wedstrijddagen een beroep gedaan op spelers uit andere teams (waarvoor nogmaals grote dank!). Soms met lichte tegenzin van de speler, maar ook vaak in goed overleg. Klasse!

Ook het werken met spelers die wisten waar hun ‘top’ lag en weinig moeite deden om een stap harder te lopen (tja, hoe bereik je die?). Maar ook (teleurgestelde) spelers die weinig speelminuten kregen bij het 1e en bij het 2e weer moesten worden ‘opgepoetst’, waardoor een 2e elftal speler moest ‘banken’. En wat dacht je van de overgekomen jeugdspeler die op zaterdag ook al een wedstrijd had gespeeld? Regelmatig maatschappelijk werk ten top.

Je zou er als 2e elftalspeler ook maar moeten staan. Je bent jong, woont in een dorp vol vertier en kiest ervoor om drie keer in de week prestatief te moeten voetballen op zondag. En wat dacht je van de discipline. Vooraf duidelijke afspraken over saamhorigheid, teambuilding en commitment. Wat serieus allemaal. Maar goed, wat moet je anders? Op zondagochtend om 07.00 uur de bus in richting Didam, Wehl, Nijmegen of Zevenaar. Het is niet niks.

Maar een seizoen met orde, regels en afspraken, zorgt er nog steeds voor dat er voldoende onverklaarbare momenten voorbij komen. Bijvoorbeeld: te laat komen en eerst vragen of je nog speeltijd krijgt of anders niet wilt nakomen. Spelers die tussentijds op vakantie gaan. Te laat komen, omdat je fiets in de 1e versnelling blijft klemmen en je de bult op moest. Geblesseerd raken tijdens een hersteltraining (potje voetvolley). Links vrij te lopen, terwijl er vanaf de kant (herhaaldelijk) wordt gecoacht om rechts vrij te lopen. De bus vertrekt uit Wehl en iemand vergeet in te stappen. Zelfs als een speler zich verslapen had (10.00u aanwezig) en de spelersbus stond voor zijn deur te claxoneren, viel er geen kwartje. Zelfs niet bij zijn ouders. Iedere zondag, waarbij we een wedstrijd hadden, was het dan ook weer de vraag wat er ging gebeuren.

Tja, het leven is ook niet altijd even makkelijk als begeleider van een 2e elftal. Regels handhaven, begrip tonen en schikken, omdat situaties soms onverklaarbaar zijn. Vol verwachting trad ik in 2017 in dienst bij TVC’28. De ideale tussenstap naar een hoofdtrainerfunctie. Een ervaring bij een mooie vereniging waar ik veel heb geleerd. Vooral hoe om te gaan met een andere sportbeleving, (teleurgestelde) spelers motiveren en het begrip dat er bij een 2e elftal belangrijkere dingen zijn dan alleen het voetbaltechnische. Oefenvormen werden eenvoudiger, de speelwijze ook en de omgangsvormen losser. Het werd uiteindelijk een feest om met deze gasten te werken. En ja, ik heb mezelf daarin moeten aanpassen, maar wat kreeg ik ervoor terug.

Als hoogtepunt wisten we na de winterstop een bijna onverslaanbaar team te formeren dat  maarliefst twaalf wedstrijden op rij ongeslagen(!) bleef. Een mooie reeks die tot stand kwam uit voortreffelijk samenspel, goede trainingsopkomst en een fantastische teamspirit.

Dank voor het vertrouwen, de steun en samenwerking. Wees trots op de hechte gemeenschap en grote saamhorigheid in Tubbergen. Dit is uniek en zorgt er o.a. voor dat het 2e elftal, mede door een 4e plek en winst van de 1e periode ook volgend jaar actief blijft op het hoogste niveau voor reserveteams!

René Remie
Trainer TVC’28 2
2017-2019

Deel dit bericht

Het laatste nieuws

Het laatste nieuws