Het voor de 11e keer door TVC’28 georganiseerde Jeugd onder 12 toernooi op sportpark “De Grote Moat” was een sportief hoogtepunt voor (en door medewerking van) alle betrokkenen. De Nederlandse inbreng kwam van Willem II, FC Twente, De Graafschap, Sparta Enschede, PEC Zwolle en FC Emmen, aangevuld met St. Pauli uit Duitsland en KV Mechelen uit België. Vanzelfsprekend ontbraken de talentvolle jeugdspelers van TVC’28 en het Gemeentelijke Team Tubbergen (spelers van verenigingen uit de overige 8 kerkdorpen) niet.

De spelers en begeleiders van St. Pauli en KV Mechelen arriveerden maandagavond. De spelers werden ondergebracht bij de gastouders waarbij er steeds 2 of 3 kinderen in één gezin werden ondergebracht. De begeleiders logeerden bij de Troubadour. De jongens van het Gemeentelijke Team Tubbergen, onder leiding van Wouter Sand en Niek Busscher van MVV’29 en TVC JO12, onder leiding van de trainers Daan Geerts en Luuk Oude Lansink, waren goed voorbereid en hebben zich van hun beste kant laten zien.

Na de openingswoorden van jeugdvoorzitter Paul Olde Dubbelink van TVC’28, waarbij de teams allen naast elkaar staan opgesteld en worden voorgesteld aan het publiek, werd er om 10:00 gestart met het toernooi. Er werd gespeeld in twee poules van 5 clubs en een speeltijd van 20 minuten. Tussendoor werden er teamfoto’s gemaakt van de deelnemende teams. De ploegen spelen zowel op natuur- als op kunstgras en zijn zo geconcentreerd bezig dat ze de grasmaaier van de Soweco niet eens opmerken. Het druilerige weer zorgt ervoor dat de bal goed rolt en de spelers perfecte slidings kunnen maken. Het enthousiasme van de spelers straalt uit naar het publiek dat, veelal met paraplu, in grote getale langs de kant staat. Van 12:30-13:30 is het gezamenlijk lunchen waarbij soep en broodjes worden geserveerd. De gezonde lunch vindt gretig aftrek en de spelers worden weer op scherp gesteld voor het middagprogramma.

De beste 2 teams uit beide poules spelen kruisfinales en de teams die 3e, 4e en 5e zijn geworden in hun poule spelen onderling tegen elkaar voor de eindrangschikking. De scheidsrechters (velen al vanaf de 1e editie van het Internationale Jeugdtoernooi aanwezig) brengen de duels vlekkeloos tot een einde en houden de kaarten op zak. Kortom de duels verlopen zeer sportief. Na de troostfinale tussen PEC Zwolle en De Graafschap wordt om 15:15 uur de finale gespeeld tussen St. Pauli uit Hamburg en FC Twente. De wedstrijd is heel spannend waarbij een surplus aan voetbalkwaliteit aan de kant van FC Twente wordt gecompenseerd met een gezonde dosis inzet en mentale weerbaarheid van onze oosterburen. Het spel speelt zich voornamelijk af op de helft van St. Pauli maar de verdediging en keeper houden stand. Zes minuten voor afloop is er een spaarzame counter waaruit St. Pauli scoort: 1-0. De spelers van FC Twente stropen nogmaals de mouwen op en geven niet op. Met kunst- en vliegwerk en het nodige geluk weet St. Pauli stand te houden en is er grote vreugde aan de éne en diepe teleurstelling aan de andere kant.

Aansluitend is de prijsuitreiking. De prijzen worden overhandigd door de burgemeester van Tubbergen, mevrouw Wilmien Haverkamp. De eerste drie ploegen ontvangen een mooie beker en de keeper en speler van het toernooi een trofee. Aan alle teams wordt een ingelijste teamfoto overhandigd. Onze dank gaat uit naar burgemeester Wilmien Haverkamp, de sponsoren, de gastgezinnen en de vele vrijwilligers (scheidsrechters, EHBO, teambegeleiders, kantine personeel, fotograaf Pascal Oelen, vele commissieleden en overige vrijwilligers van TVC’28). De betrokkenheid van alle kerkdorpen was weer grandioos en wordt zeer gewaardeerd. Tot volgend jaar!

Eindstand 11e Internationaal jeugdvoetbaltoernooi Jeugd onder 12 jaar
1e Sankt Pauli (Duitsland)
2e F.C. Twente
3e PEC Zwolle
4e De Graafschap
5e KV Mechelen (België)
6e Sparta Enschede
7e Willem II
8e FC Emmen
9e Gemeentelijk Team Tubbergen
10e TVC’28

Overige statistieken:
Speler van het toernooi: Niklas Schöning (St. Pauli)
Keeper van het toernooi: Vik Vleminckx (KV Mechelen)