Home / Historie

Historie

Al in de beginjaren van de vorige eeuw werd er in Tubbergen in clubverband gevoetbald. Het waren veelal buurtverenigingen, zogenaamde “wilde clubs”, zonder een gestructureerde organisatie, laat staan dat ze waren aangesloten bij een overkoepelende bond. In 1921 werd in Tubbergen voor het eerst een officiële voetbalvereniging opgericht die de naam kreeg van de grote zoon: “Dr. Schaepman”. Onder verantwoordelijkheid van de R.K.U.V.B. (Rooms Katholieke Utrechtse Voetbal Bond) werd in de seizoenen 1921/1922 en 1922/1923 aan de Twentse competitie deelgenomen. In het laatste seizoen werd het kampioenschap behaald, echter door gebrek aan spelers werd de vereniging in 1923 opgeheven.

tvc_1_ongeveer_1930
De oprichting

In 1928 werd opnieuw een poging ondernomen om tot georganiseerd voetbal te komen. Mannen die aan de wieg stonden waren: T. Oostendorp, G. Mensink, J. Derksen, A. Asbreuk en G. Stopel. Liefst drie van de oprichters waren kleermaker in Tubbergen. Het was dan ook geen wonder dat de spelers wat kleding betreft altijd goed voor de dag kwamen. Op 23 mei van dat jaar zag de club het levenslicht en kreeg de naam Tubbergse Voetbal Club, met in de afkorting het oprichtingsjaar (T.V.C. ’28). Omdat TVC28 de eerste club was in de gemeente Tubbergen kwamen, speelden verschillende jongelui uit andere kerkdorpen bij de club.

tvc_10-jarig_bestaan_1938
‘De wei’

Het eerste speelveld, nou ja speelveld, het was een wei waar schapen en koeien graasden, lag aan de weg naar Reutum, in die tijd Reutummerdijk geheten, achter de boerderij met het café van de familie ter Heijne (Peulk’n Bets). De spelers kleedden zich om op de deel van de boerderij en de scheidsrechter in één van de slaapkamers. Een van de anekdotes uit die tijd was dat een scheidsrechter zich via het raam van de slaapkamer uit de voeten maakte. Zijn kwaliteiten werden door de spelers van TVC in twijfel betrokken en die maakten dat kenbaar door de woorden “loat ém d’r me’r eens oetkomm’n, dan zöl we um eens ‘n luk op ‘n balg gev’n”. De leidsman nam geen enkel risico en vluchtte via het slaapkamerraam.

De mannen van het eerste uur

Bekende voetballers uit die tijd waren Bernard ter Heijne, Jan Borggreve, Gerard, Harrie, Bennie, Johan, Jan en Wim Brokelman, Ep Handlogten, Jan, Gerard, Herman en Frans Stopel, Bernard Pinners, Hendrik Waayer, Jan Asbreuk, Harm de Boer, Bertus Derksen, Johan Roelofs, Jo Fortkamp en de gebroeders Jan en Gerard Mensink. Met name de families Brokelman en Stopel waren dus ruim vertegenwoordigd. In de beginjaren werd de vereniging geleid door Willem ten Pas als voorzitter, Willem Essink, Oostendorp, Bernhard Wortelboer, Frans Lenferink, Jan Hulshof en meester Schepers. Kapelaan Hulshof was de geestelijk adviseur van de verenging.

De voetbalbond

TVC’28 sloot zich aan bij na de oprichting aan bij de R.K.U.V.B. en werd ingedeeld in de tweede klasse. Het waren in die tijd vooral de plattelandsverenigingen die aansluiting zochten bij de R.K.U.V.B. vanwege de katholieke grondslag van de verenigingen. De Twentsche Voetbal Bond bestond in die jaren ook wel, maar kreeg onder meer door toedoen van de geestelijken in de kleinere dorpen geen voet aan vaste wal, mede omdat de TVB niet kon garanderen dat de wedstrijden pas na 12.00 uur konden beginnen. Verenigingen in die tijd waren PH, NEO, EMOS, Vosta, Quick20 en Achilles.

Oprichting van de buurtverenigingen

Door de oprichting van andere clubs als Stevo uit Geesteren, de Tukkers uit Albergen en MVV29 uit Harbrinkhoek werd het ledental minder en nam de kwaliteit af. TVC28 moest daarom in het seizoen 1937/1938 de gang naar de 3e klasse maken, onder meer omdat men – vanwege het niet op komen dagen – liefst zes punten in mindering kreeg.

tvc_1_1953tvc_1_in_de_jaren_40
De oorlogsjaren

Na de fusie van enkele voetbalbonden in 1940 maakte TVC28 deel uit van de Twentsche Voetbal Bond en werd ingedeeld in de 2e klasse. Vanwege de oorlogsjaren was er sprake van een noodcompetitie. In die tijd werd gespeeld op het terrein dat aan de Binnenveldweg lag, op het terrein van de Knoef Gait (de familie Asbreuk). Een sportief hoogtepunt in die jaren was het kampioenschap in het seizoen 1946/1947 en promotie naar de 1e klasse TVB. De wedstrijd werd in die tijd al rechtstreeks uitgezonden op de radio, weliswaar illegaal, maar toch. De dag na de wedstrijd kreeg de eigenaar van de illegale zender van de plaatselijke Hermandad complimenten voor het verslag, maar tevens de waarschuwing dat het wel afgelopen moest zijn.

TVC’28 in de zestiger jaren

Tot het seizoen 1961/1962 speelde TVC28 in de 1e klasse TVB. Een belangrijk sportief hoogtepunt in de verenigingshistorie vond plaats op 17 juni 1961. Op die dag werd het kampioenschap behaald in de eerste klasse van de afdeling Twente met promotie naar de vierde klasse van de voetbalbond, die inmiddels was omgedoopt tot KNVB. De vereniging werd in de zestiger jaren geleid door Piet van Bergen, Hennie Roelofs, Willem Hagen, Adrie Klunder, Hendrik Horst, dhr. Beun en geestelijk adviseur was kapelaan Smithuis.

groepsfoto_cafe_eijsink_jaren_60 tvc_1_promotie_4e_klasse_b_van_de_k.n.v.b._1961_nr._2 tvc_1_seizoen_1965-1966_nr._2

Bekende spelers in die jaren waren aanvoerder Henk Langeveld, Paul Wassink, de gebroeders Jan en Marinus Hilberink, Frans Boerrigter, de gebroeders Hayo en Karel Beun, Gerard Derksen, de gebroeders Jan, Gerard en Theo Mensink. Het doel werd verdedigd door Herman Smienk, bijgenaamd `de zwarte panter`. Groot talent in die tijd was Fons Droste, die op zijn 18e vertrok naar Heracles Almelo en daar enkele seizoenen in de hoofdmacht speelde als betaald voetballer.

Ingebruikname “De Grote Moatopening_sportpark_in_1968_met_barry_hulshof

Op 4 juni 1968 werd het huidige sportpark “de Grote Moat” aan de Sportlaan in gebruik genomen. TVC28 vierde in dat jaar het 40 jarig bestaan. “Bij gelegenheid van het jubileum en de opening van het complex werd een wedstrijd gespeeld tussen GVAV Groningen en het Nederlands Militair team. De aftrap van dat duel werd verricht door de Burgemeester van Tubbergen, dhr. Mr. L.P.J. Schepers. Aanvoerder van GVAV was Martin Koeman, de vader van Ronald en Erwin Koeman, en aanvoerder van het Militair Team was Barry Hulshof, de boomlange voorstopper van Ajax. Het complex bestond in die tijd slechts uit enkele velden en kleedkamers. Van een clubgebouw was nog geen sprake. Het duurde tot 1975, om precies te zijn 2 augustus 1975, alvorens de vereniging de beschikking kreeg over een eigen clubgebouw. De tijd van de gezellige uurtjes in clubcafé Brokelman waren daarmee ten einde. Vanaf die tijd groeide de jeugdafdeling van de vereniging sterk. Tot dat moment telde de vereniging vier seniorenteams en zes jeugdelftallen.

tvc_1974
Successen in de jaren zeventig

Sportief gezien ging het wat minder met het vlaggenschip van de club. Tien jaar later, in het seizoen 1970/1971, moest TVC28 namelijk opnieuw de gang naar de T.V.B. maken, maar niet voor lang. In het seizoen 1972/1973 werd opnieuw promotie afgedwongen en kwam TVC28 weer uit in de 4e klasse KNVB. Door een 1-0 overwinning op het Wierdense Omhoog werd voor 1200 toeschouwers de titel binnengehaald. Bekende spelers uit die tijd waren stopperspil Theo Mensink, spelverdeler Harry Wissink, Jos Sonder, Freddy Jansen, Gerrit Vissia, ex speler van Heracles Almelo, de gebroeders Bennie en Hennie Huiskes, de supersnelle spits Leo ter Heijne, bijgenaamd “Cruyffie” en doelman Theo Oude Luttikhuis, die bekend stond om zijn geweldige reflexen en mening strafschop wist te keren. Het bestuur van TVC28 in die jaren bestond onder meer uit voorzitter Anton Tinga, penningmeester Hennie Roelofs, Cees Neutkens, secretaris Bennie Oude Luttikhuis, Henk Horst, wedstrijdsecretaris Frans Boerrigter, Gerrit Schlepper en Siem Kramer.

tvc_1_seizoen_1974-1975
Kampioenschap van Nederland

Bovendien werd TVC28 in dat jaar kampioen van de TVB door een overwinning op het aloude Enschedese PW. TVC28 vertegenwoordigde Twente in de strijd om de Moormancup en bond in Coevorden de strijd aan met de winnaars van de afdelingen Friesland, Groningen, Drenthe en Zwolle. Door ook hier de winst binnen te halen werd een ticket voor de Nederlandse kampioenschappen van afdelingskampioenen verdiend. In die eindstrijd, die gespeeld werd op het KNVB complex in Zeist, werd de tweede plaats bereikt.

Promotie naar de K.N.V.B.

TVC28 zou daarna de landelijke bond niet meer verlaten. Op dat moment stond er een goed ingespeeld team. Het seizoen erop, 1973/1974, werd promotie gerealiseerd. Twee achtereenvolgende kampioenschappen brachten de vereniging van de T.V.B. plotseling in de 3e klasse KNVB. Een lang verblijf was de vereniging echter niet gegund, want in 1976 volgde degradatie. Wel groeide in die tijd de jeugdafdeling van de vereniging. Veertien jeugdelftallen en een dameselftal speelden in die tijd in competitieverband.

Tot het seizoen 1987/1988 waren er weinig sportieve hoogtepunten te vieren. De club leed een wat kleurloos bestaan in de 4e klasse. Spelers in die periode waren Jack van der Wal, Jan en Paul Huiskes, Gerard Loman, Ad Steenbakker, Karel Grobbink, Bas Olde Hampsink, Jos Veldhuis, Johnny Kamphuis, Corrie Everink en Jos Sonder, die later nog vele jaren deel zou gaan uitmaken van de succesvolle generatie van Stevo.

De jeugdbestuurders

Wel werd in die tijd een gericht jeugdbeleid ontwikkeld onder leiding van actieve jeugdbestuurders, zoals Jacques Kroon, Jan Handlogten, Willy Kattenbelt, Rinus Elsten en Joop Lingeman. Er werden goed opgeleide jeugdtrainers aangetrokken, er werd geselecteerd en er stond in de midden jaren ’80 een goed A-elftal.

tvc_1_seizoen_1987_-_1988_kampioen_in_de_4e-klasse_kleur
Een talentvolle lichting

In die periode werd een verjonging in het 1e elftal doorgevoerd. Het vrijwel complete jeugdteam werd overgeheveld naar de hoofdselectie, zelfs aangevuld met enkele B-junioren. Spelers die tot de talentvolle lichting behoorden, waren Ewald Everlo, Alwie Leemhuis, Leo Hofste, Frank Kroon, Erik en Walter Weghorst, Harold Reinders, Edwin Lenferink, Jeroen Brokers, Hans Boerrigter en Edwin Haarhuis. Drie jaar duurde het alvorens het elftal voldoende ervaring had om de inspanningen te verzilveren. Onder leiding van Gerrit Geerdink Johannink werd er een nieuw team gesmeed, dat steeds beter begon te presteren in de 4e klasse. Het elftal werd gecompleteerd door Jos Scholten, Martin Bekhuis, Frank Voshaar, Rolf Dissel, de van Heracles Almelo overgekomen Peter Koelman en de van PH overgekomen Ben Nijhuis. Opnieuw werden, net als in de jaren zeventig, twee achtereenvolgende kampioenschappen behaald. Zowel in het seizoen 1987/1988 en 1988/1989 kon de kampioensvlag gehesen worden en promoveerde de club naar de 2e klasse KNVB. Op 30 april 1989 werd in Enschede tegen Rigtersbleek de titel in de wacht gesleept. Trainer van het succesvolle team was Peter Peters. Later zou trainer Anton Wennemars het elftal liefst vijf seizoenen van oefenstof voorzien.

teamfoto_seizoen_1989-1990_1
Zeven jaar 2e klasse

Liefst zeven seizoenen speelde de trots van Tubbergen in de 2e klasse. In het seizoen 1990/1991 werd degradatie ternauwernood voorkomen, maar de eindsprint om dat te voorkomen was zo goed dat er zelfs met Achilles12 en PH gestreden kon worden in de nacompetitie voor een plaats in de 1e klasse. In het allesbeslissende duel voor enkele duizenden toeschouwers werd in Tubbergen met 3-4 van Achilles12 verloren.

tvc_1_seizoen_1999-2000
Sportieve teruggang

In 1996 werd de gang naar de 3e klasse gemaakt en tot het kampioenschap in het seizoen 2007/2008 werd met wisselend succes gespeeld in de 3e en 4e klasse. Een promotie middels nacompetitie naar de derde klasse door een overwinning op GFC uit Goor op het complex van SVZW in Wierden, werd al snel weer gevolgd door een degradatie. Spelers die toen in het eerste elftal acteerden waren Frank Oude Luttikhuis, Martin Bekhuis, David Kemerink op Schiphorst, Patrick en Dennis Paus, Herbert Hams, Pattrick Handlogten, Sander Leferink, Werner Heerink, Mark Boerrigter, Erik Hoek, Jasper Hulshof en Gilbert van den Heuvel. Het bestuur van TVC28 werd in die periode gevormd door voorzitter Peter van der Krabben, Frans Hendriksen, René Oosterlaken, Theo Wildemors, Hans Hofste en Fons Geerink.

Promotie naar de 3e klasse in 2008

Net als in de jaren ’80 beschikte TVC28 weer over een talentvol team in de jeugdafdeling. Het team werd jaren achtereen binnen de jeugd kampioen en stuwde het niveau van de jeugdafdeling tot ongekend niveau. In het seizoen 2006/2007 speelde A1 in de 2e divisie, B1 eveneens in de 2e divisie en C1 in de 3e divisie. Ook nu werd er door de beleidsmakers voor gekozen een drastische verjonging door te voeren. Net als ruim 20 jaar geleden werden ook nu veel jeugdspelers toegevoegd aan de 1e selectie. Het eerste jaar in de hoofdmacht eindigde in de subtop en seizoen erop was het raak. In de laatste wedstrijd van het seizoen 2007/2008 werd het felbegeerde kampioenschap binnengehaald. Met het kleinst mogelijk verschil, 1-0, werd thuis van EMMS gewonnen. In hetzelfde weekend wisten naast het 1e ook het 2e elftal en de dames de titel in de wacht te slepen. Het tweede elftal promoveerde naar de reserve 1e klasse van de KNVB, een niveau waarop de vereniging nog niet eerder was uitgekomen met het reserveteam.

dsc02055

Staand v.l.n.r.: Tonnie Boerrigter (assistent scheidsrechter), Martin Bekhuis (leider), Dick Smink (keeperstrainer), Loes Ottens (verzorgster), Dennis Loman, Peter Bramer, Dennis Loman, Jeroen Geerink, Remco Dokter (trainer), Michel Hoek, Wout Borgerink, William Leemhuis, Maurice Verveer, Jeffrey Huizinga en Patrick Schlepper (assistent scheidsrechter), pupillen Joris Lucas (zie foto) en Thomas Olde Meule (ontbreekt op de foto).

Zittend v.l.n.r.: Mathilde Alberink (verzorgster), Thijs van der Wal, Ruud van Es, Kelvin Stopel, Roy Veldhuis, Gerard Peelen, Tom Oude Avenhuis

De groei van de vereniging

In de afgelopen decennia maakte de vereniging een ongekende groei door. Het ledental steeg tot circa 760, waarvan een kleine 400 jeugdspelers. De vereniging komt met ongeveer 45 teams in competitieverband uit, te weten 11 seniorenteams, 1 damesteam en een meisjes A, 10 juniorenteams en ruim 20 pupillenteams. Daarnaast traint wekelijks een flinke groep mini’s, vijfjarigen die nog niet in competitieverband spelen. Door het gerichte jeugdbeleid zijn de prestaties van de jeugdteams van hoog niveau. Jaarlijks worden tal van kampioenschappen gevierd door vooral jeugdteams. Door het relatief hoge niveau waarop de jeugdteams spelen, alle prestatieteams spelen op hoofdklasse of divisieniveau, staat de jeugdopleiding van TVC28 in Twente hoog aangeschreven. Een van de zaken die daarbij op valt, is dat vooral kaderleden die jeugdtrainer, leider of scheidsrechter zijn, relatief jong zijn.

Bijzondere wedstrijden op Sportcomplex ‘De Grote Moat’:
75-jarig bestaan TVC28 (TVC 1 – FC Twente, 12 juli 2003) Oefenwedstrijd FC Twente – BV Veendam (6 januari 2008)
kif_0783 0290__blaise_nkufo 0235__ramon_zomer_1-1

accommodatie

De renovatie van het sportcomplex

Ook wat betreft accommodatie heeft de vereniging de afgelopen tien jaar en enorme stap voorwaarts gedaan. Het complex “De Grote Moat” ligt er voortreffelijk bij. Het telt liefst 12 geheel gerenoveerde kleedkamers, een uitstekende verzorgingsruimte, een gezellige kantine die plaats biedt aan 150 mensen, een prachtig jeugdhonk en drie vergaderruimtes. Een belangrijke ontwikkeling is de aanleg van een groot kunstgras trainings- annex wedstrijdveld, inclusief trainingshoek voor de keepers en een voetvolleyveld, alsmede een miniveld van 32 x 52 meter, waarvan vooral de jongste jeugd naar hartelust gebruik van maakt.

 

d-toernooiHet internationaal D-jeugdtoernooi

In de afgelopen jaren timmerde de vereniging ook aan de weg door de organisatie van een sterk bezet internationaal toernooi door D2 elftallen met deelname van onder meer FC Twente/Heracles, FC Groningen, FC Utrecht, NEC, Willem II, Feyenoord, Hertha BSC, Bayern Leverkusen, Randers FC uit Denemarken en KV Mechelen uit België.

stersponsoren
Sponsoring

De sponsoring heeft ook een grote vlucht genomen. Talloze reclameborden zijn rondom de velden te zien. De sponsorclub bestaat naast hoofdsponsor Bouwgroep Huiskes uit 17 stersponsoren en 36 cosponsoren. Jaarlijks worden verschillende activiteiten voor deze groep sponsoren georganiseerd. In totaal zijn er ongeveer 250 bedrijven uit Tubbergen en wijde omgeving die de vereniging een financieel warm hart toedragen. Vooral door deze inkomsten is de verenging in staat geweest om van “De Grote Moat”een prachtig complex te maken.